Sprejem ukrepov za udejanjanje pravice do odklopa

V sodobnem času, ko je meja med delovnim in zasebnim življenjem vse bolj zabrisana, je pravica do odklopa ključnega pomena. Tehnološki napredek omogoča nenehno dosegljivost, kar vodi v prekomerno obremenjenost in negativne vplive na zdravje. Zato je ključno, da imajo delavci po delovnem času možnost odklopa od službenih obveznosti ter se posvetijo svojemu prostemu času in regeneraciji. Pravica do odklopa, kot jo določa 142.a člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), izboljšuje kakovost življenja zaposlenih ter preprečuje negativne posledice prekomernega dela, kot so stres, izgorelost in zmanjšana storilnost.

142.a člen ZDR-1 določa, da delodajalec ne sme zahtevati, da delavec izven delovnega časa odgovarja na službene klice, e-pošto ali drugo službeno komunikacijo. Pravica do odklopa omogoča delavcem, da se posvetijo sebi, družini, hobijem, ozdravitvi in regeneraciji, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje in zadovoljstvo z delom. Spoštovanje te pravice vodi v bolj zdrave in zadovoljne zaposlene.

Delodajalci morajo vzpostaviti ustrezne politike za spoštovanje te pravice, ki bodo povečale zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih. Delodajalec s sprejemom Pravilnika o ureditvi pravice do odklopa jasno opredeli ukrepe s katerimi zagotavlja pravico do odklopa v praksi in določi izjeme, ki upravičujejo poseg v uzakonjeno pravico. Takšen pravilnik ne prispeva le k spoštovanju zakonodaje, temveč tudi k oblikovanju pozitivne organizacijske kulture, ki spodbuja dobro počutje zaposlenih.

Spoštovanje pravice do odklopa krepi zaupanje med zaposlenimi in delodajalcem, saj dokazuje, da delodajalec spoštuje osebni čas delavcev. Zadovoljni delavci so bolj ustvarjalni, manj nagnjeni k izgorelosti in prispevajo k boljšim rezultatom. Pravica do odklopa zmanjšuje bolniške odsotnosti, izboljšuje produktivnost ter zmanjšuje tveganje za izgorelost in dolgotrajne zdravstvene težave.

Delodajalci morajo ustrezne ukrepe glede pravice do odklopa sprejeti do vključno 15. novembra 2024. V kolikor potrebujete pomoč pri pripravi Pravilnika o ureditvi pravice do odklopa, vas vabimo, da oddate povpraševanje preko našega spletnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali pri pripravi pravilnika, ki bo ustrezal vašim potrebam in prispeval k dobremu počutju vaših zaposlenih.

Ključne besede: pravica do odklopa, Zakon o delovnih razmerjih,  delovno in zasebno življenje, politika dosegljivosti, pravilnik o pravici do odklopa, preprečevanje izgorelosti, spoštovanje prostega časa, organizacijska kultura, zdravje in dobro počutje zaposlenih

Scroll to Top